Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης για το Σχέδιο (Πρόληψης και) Πολιτικής Προστασιας - για οικισμούς #1

Οι 10+1 θέσεις-προτάσεις του «Π&Ε Συλλόγου Αγίων Αγγέλων» για την Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Διονύσου με θέμα τον «ΙΟΛΑΟ» είναι οι ακόλουθες:

1.  Το σχέδιο πρέπει να προσαρμοστεί για τη συνολική κάλυψη όλων των εκτάκτων φυσικών φαινομένων και καταστροφών, στα πλαίσια του «ΙΟΛΑΟΥ», όπως σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές, δασοπυρκαγιές, καταιγίδες, χιονοθύελλες, ανεμοθύελλες, κλπ

2.  Απαιτείται η σχολαστική εξειδίκευση του σχεδίου πολιτικής προστασίας «ΙΟΛΑΟΣ», και σύνταξη ενός πρότυπου «Τοπικού Σχεδίου Οικισμού» με ειδικές αναλυτικές αναφορές για την ιδιαιτερότητα του κάθε οικισμού, ανάλογα με τα διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά του (ρέματα, αδιέξοδα, περιαστικά δάση, στενοί δρόμοι, κρουνοί, κλπ).

3.  Για να γίνει ολοκληρωμένη προσέγγιση στο σχέδιο αυτό πρέπει ο δήμος να αναζητήσει από την αρμόδια υπηρεσία/αξιωματικό της Πυροσβεστικής Αττικής (βλ. ΦΕΚ 1346/Β/25-4-2012, και Εγκ. 35380 Φ.700.5/2019), και την ίδια την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για την διεξαγωγή επιτόπιας μελέτης του κάθε οικισμού από σχετικά εξειδικευμένους αξιωματικούς του σώματος, την καταγραφή των χαρακτηριστικών των οικισμών, καθώς και την παροχή ειδικών σχεδίων μέλέτης επέμβασης, διαφυγής και διάσωσης.

4.  Χρειάζεται να εισαχθεί ο διορισμός δημοτικού υπευθύνου προστασίας κι εγρήγορσης, ξεχωριστό για τον κάθε οικισμό, και τουλάχιστον ενός (1) μόνιμου αντικαταστάτη του, που θα γνωρίζουν πολύ καλά τον οικισμό και το σχέδιο διάσωσης, τη διαφυγή, την εκκένωση, και την επέμβαση που τον αφορά.  Οι δύο αυτοί δημοτικοί υπεύθυνοι υπάλληλοι, μαζί με το τοπικό σύλλογο, τους εθελοντές δασοπυροσβέστες, και τον πρόεδρο της δημοτικής ενότητας, θα μπορούν να συστήνουν ένα πρότυπο «Τοπικό Συντονιστικό Όργανο» συνεργασίας της διαχείρισης του σχεδίου.

5.  Ετήσια ή ανά διετία επικαιροποίηση του «εξειδικευμένου» σχεδίου πολιτικής προστασίας ανά οικισμό και αναπροσαρμογή των άρθρων του σύμφωνα με τις νέες συνθήκες που τυχόν έχουν προκύψει, με συμμετοχή του συλλόγου, των ομάδων εθελοντών, του προέδρου της δημοτικής ενότητας, και του/των υπευθύνου/ων  προστασίας κι εγρήγορσης, δηλαδή του εν δυνάμει συσταθέντος «Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου».

6.  Παράλληλα ετησίως ή ανά διετία, το ίδιο όργανο θα συντάσσει μια αναφορά (report) προς τη πολιτική προστασία του Δήμου, για τον έλεγχο των ρεμάτων, των ακαθάριστων οικοπέδων, των περιαστικών δασών, των αδιεξόδων, των καλωδίων με κάλυψη κλαδιών ή δέντρων, των παρειών δρόμων με βλάστηση κι άγριο πράσινο, κλπ.

7.  Στην περίπτωση δημοσίων ή/και ιδιωτικών έργων που τυχόν εξελλίσονται στους οικισμούς, αλλά και στους όμορους του οικισμούς και οδικούς άξονες, θα πρέπει να τίθενται υπόψη των υπευθύνων πολιτικής προστασίας του δήμου, ώστε να μη κωλύουν το έργο των αρχών επέμβασης, ανά πάσα χρονική στιγμή προκύψει η έκτακτη ανάγκη.  Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του εργολάβου στις συστάσεις αυτές θα επιβάλλεται αυστηρό πρόστιμο.  

8.  Ετήσια συνάντηση των κατοίκων του οικισμού, με τον/τους υπεύθυνο/ους του οικισμού, τις ομάδες εθελοντών δασοπυροσβεστών του δήμου, και του προέδρου της αρμόδιας δημοτικής ενότητας, για μια περιοδικά τακτική «σεναριακή» θεματική προσωμοίωση μιας έκτακτης φυσικής καταστροφής που θα επιλέγεται, καθώς και η δοκιμαστική εκτέλεση του διαμορφωμένου  σχεδίου διαφυγής, της εκκένωσης του οικισμού, του συντονισμού επέμβασης, κλπ.

9.  Όπου είναι εφικτό κι αποτελεσματικό σύμφωνα με το σχέδιο, να υπάρχουν μεγάλες δεξαμενές νερού σε κοντινό και καίριο σημείο του οικισμού, για γρήγορη και αμεσότερη πλήρωση των οχημάτων κατάσβεσης ή άλλης διάσωσης, ειδικά των πρώτων κρίσιμων ωρών.

10.  Οι πυροσβεστικοί κρουνοί πρέπει να έχουν ανεξάρτητο δίκτυο παροχής νερού, με πολύ υψηλή πίεση, καθώς και εφεδρική γεννήτρια στο αντλιοστάσιο.

11.  Στον οικισμό των Αγίων Αγγέλων επίσης χρειάζεται επιπλέον προσοχή διότι υπάρχει ένας βρεφονηπιακός σταθμός (οδός Νιόβης και Κίρκης), καθώς και μια κατασκήνωση (ΟΧΕΚ, ιδρυματικής εκκλησίας των Αγίων Αγγέλων), που λειτουργεί κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες και οι οποίοι χρειάζονται ειδικούς χειρισμούς, διαχείριση και προσαρμογή των τοπικών αυτών σχεδίων, που θα συζητηθούν/αναρτηθούν μέσω της διαβούλευσης.

-------------------------------------------------------------------------

Ν. Χατζηχρηστίδης

Εκ μέρους του «Π&Ε Σύλλογος Αγίων Αγγέλων»

5/5/2021

Δεν υπάρχουν σχόλια: