Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

Εκδήλωση-Πρόταση Πιλοτικού Προγράμματος Ποιοτικής Ανακύκλωσης στον Οικισμό μας


Έγινε τη Κυριακή 5/11/2023 με επιτυχία "εκδήλωση με μια πρόταση" του ΔΣ του συλλόγου μας για ένα πιλοτικό πρόγραμμα, αρχικά στον οικισμό μας, για την "πόρτα - πόρτα ανακύκλωση με ποιοτική διαλογή στη πηγή και ανταπόδοση στο δημότη, τον οικισμό, ή τη κοινότητα".

Μας τίμησαν με τη παρουσία τους μέλη και κάτοικοι του οικισμού των Αγίων Αγγέλων, η νυν δήμαρχος κα Κατερίνα Μαϊχόσογλου, ο κος Κωστής Κουριδάκης, ο κος Ιωακείμ Αμπαρτζίδης, ο κος Νίκος Κοκκαλάς, ο κος Χαράλαμπος Μπάμπης Πιπέρης, ο κος Παναγιώτης Πανάγος, ο πανεπιστημιακός καθηγητής στο ΕΚΠΑ κος  Παναγιώτης Γεωργιάδης, ο κος Πάνος Συμεωνίδης, η κα Μαρία Κτιστάκη, ο κος Γιώργος Λαγκαδινός, καθώς κι ο εκπρόσωπος του κου Φιλ. Κυρκίτσου για τη ΜΚΟ- "Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης" κος Σταύρος Καραγιάννης.

Ο κος Καραγιάννης μας εντόπισε ορισμένες λεπτομέρειες του σχεδίου που νωρίτερα ανέλυσε στη παρουσίαση της πρότασης μας η κα Ειρήνη Γιώτη ως ειδικός επιστημονικός σύμβουλος σε θέματα ανακύκλωσης. Αναφέρθηκε αρχικά από τη κα Γιώτη ότι επιπροσθέτως των βασικών υλικών συσκευασίας ανακύκλωσης, στον οικισμό μας τα κηπαία, τα κλαδιά, τα κουκουνάρια, οι πευκοβελόνες, αποτελούν κρίσιμο μέγεθος προϊόντων που πρέπει να εκμεταλλευθούμε ανακυκλώνοντάς τα "έξυπνα" και με σαφή προτεραιότητα..

Η κα Γιώτη μας εντόπισε ακολούθως την δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί και η υπάρχουσα εγκατάσταση οικίσκων ανακύκλωσης ώστε να εξυπηρετηθούν και οι ίδιοι οι κάτοικοι όταν βρίσκονται εκτός κατοικίας, οι επισκέπτες της περιοχής, κι άλλοι μη ενταγμένοι σε τακτικά προγράμματα. 
Επίσης αναφέρθηκε εμφατικά από την ομιλήτρια, στην αρχή τουλάχιστον ως άκρως απαραίτητη η τακτική εκπαίδευση των κατοίκων για ένα τέτοιο πρόγραμμα στον οικισμό μας, στα επιλεγμένα υλικά ανακύκλωσης και πως να τα αποθηκεύουμε πριν την απόθεση τους, στο σπίτι, στο δρόμο, και στο σχολείο, πάντα με παραδειγματικές και πρακτικές δράσεις, για την σωστή εκτέλεση ενός τέτοιου προγράμματος ώστε να μεγιστοποιήσεις το αποτέλεσμα. 

Ακούστηκαν κι άλλες απόψεις, παράμετροι και θέσεις όπου επίσης θα ληφθούν υπόψη στη φάση της τελικής διαμόρφωσης του προγράμματος. 

Μελλοντικά ένα τέτοιο πιλοτικό έργο θα μπορεί να αξιοποιηθεί με την επέκταση του και σε άλλου τύπου οικισμούς και περιοχές του Δήμου, με άλλα χαρακτηριστικά, επίσης στην επαναχρησιμοποίηση των μη φθαρμένων προϊόντων, καθώς και να κλιμακωθεί σε πιο εξειδικευμένα υλικά ανακύκλωσης όπως την οργανική ύλη, το κομπόστ, τα έλαια, τα ηλεκτρονικά, τα μπάζα, τα έπιπλα, κλπ

Συμφωνήσαμε με τη δήμαρχο στο τέλος υποσχόμενοι να συνεργαστούμε για αυτό το έργο προοπτικής μαζί με τους αρμόδιους φορείς, το Δήμο Διονύσου, τη Περιφέρεια Αττικής, άλλους Δήμους που το επιχείρησαν νωρίτερα, ώστε να καταλήξουμε σε μια ολοκληρωμένη μελέτη εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος στον οικισμό μας.

Ευχαριστούμε όλους όσους κι όσες μας βοήθησαν σε αυτή τη προσπάθεια μας, τα μέλη του ΔΣ κυρίως, ώστε να δώσουμε μια άλλη διάσταση, χαρακτήρα και ρόλο για το είδος των δραστηριοτήτων του συλλόγου μας. 

Παραπομπή σε σχετική ανάρτηση στη σελίδα του συλλόγου μας στο Facebook/Meta: Εκδήλωση-Πρόταση για την αποδοτικότερη Ανακύκλωση

#ποιοτική_ανακύκλωση_στη_πόρτα_σου












Δεν υπάρχουν σχόλια: